1+1 Konut projelerine en uygun tasarımlar

 1+1 Konut projelerine en uygun tasarımlar

30 m2’de mükemmel hayat

Son yıllarda konut projelerinin giderek küçülmesi ve 1+1 daire projelerinin yaygınlaşması ile artık daha küçük mekanlarda daha optimum tasarımlar ilgi çekiyor. Artık insanlar 55 m2, 65 m2 gibi küçük alanları nasıl en iyi şekilde kullanabilceklerinin hesabını yapıyor.

Bu konuda Türkiye’nin lider dekorasyon dergilerinden olan ALL DECOR’un web sayfasında yayınlanan ve Melten Kerrar’ın hazırladığı haberi sizinle paylaşmak istiyoruz. Haberdeki resimler Uğur Erden tarafından hazırlanmış.

Mimar Leyla Aykut, küçük ve stil sahibi Parizyen apartman dairelerinden ilham alarak yarattığı stüdyosunda, değişebilir tasarımları ve uyarladığı antika mobilyalarıyla anlık ihtiyaçlara yanıt veren stil sahibi bir yaşam önerisi sunuyor.

kucuk_ev (6)

Yeni apartman daireleri giderek küçülürken, yaşadığımız mekanları optimum verimlilikte kullanmak, üzerinde çok da düşündüğümüz bir konu değil! Evlerimizi döşerken, duvarların rengi, kanepenin döşemesi, ahşabın çeşitliliği arasında kaybolmak, her şey bittiğindeyse sığamamak durumu çok tanıdık bir durum çoğumuz için. Mimar Leyla Aykut ortak derdimiz üzerine biraz kafa yormuş ve Çıkurcuma’daki ofisinde hem akılcı hem stil sahibi bir ev yaratmış. Aykut’un 30 m2’de optimum yaşam önerisi, günden geceye uzanan iyi düşünülmüş gündelik bir kıyafet gibi, bir kaç ufak dokunuşla ihtiyacınıza yanıt veriyor. Gündüz oturma odasını tamamlarken, gece çift kişilik yatağa dönüşen kütüphane, 4 kişilik yemek masasına dönüşebilen dresuar, kapandığında evin mobilyasından ayırt edilemeyen mutfak gibi akılcı çözümler, 70’li yılların retro ve Fransız ekolünü yansıtan stilleriyle de dikkat çekiyor.

kucuk_ev (1)

Zaten Aykut’un en büyük ilham kaynağı da, küçük de olsa ruhu olan evlerle dolu Paris olmuş. “1998’de İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Bölümü’nde okurken, yazı Paris’te geçiren yakın bir arkadaşımın yanına gitmiştim. Camamber peyniri kokulu sokakların içinde yer alan daire o kadar küçüktü ki inanamıştım. Sonradan öğrendim ki, aslında Paris’te yaşam zaten hep böyleymiş. Evler küçük de olsa hepsinin bir ruhu vardı ve bu onları çok daha ilginç yapan bir unsur haline gelmişti. Şehir dışında büyük bir ev yerine şehrin tam ortasında, sizin dünyanızı yansıtan küçük evler, bana çok daha cazip gelmiştir. Mekân darlığı sıkıntısından da yola çıkarak Taksim Çukurcuma’da konumlandırdığım showroom’da, tek kişilik yaşam için gerekli tüm öğeleri kullanmaya çalıştım, biraz da dekorasyonun incelikleriyle ona ruh kattım.”

kucuk_ev (3)

Küçük bir mutfak ve antre alanının devamında, genel yaşam alanına açılan stüdyonun, mimarın apartman boşluğunu ufak bir tadilatta kış bahçesine dönüşebilen bahçe terası da bulunuyor. Yemek masası ve oturma grubu ile yaz-kış alternatif bir yaşam alanı sunan bu alan, demir separator ve brandalarla diğer dairelerden soyutlanmış. Yuvarlak bölmelerinin içine yerleştirilen mumlarla romantik bir atmosfer yaratan separatör ise Aykut’un tasarımı. 60’lı yılların İstanbul’undan kalma apartman dairesinin depo bölümü olarak kullanılan 30 m2’lik bu odayı, bölüp ayırarak dönüştürmüş mimar. “Görmek istemedigim kirişleri, iki odayı birbirinden ayıracak şekilde, duvarla bölerek gizledim ve ufak bir antre&mutfak alanı yarattım. Klasik dekorasyonun en sevdiğim uygulamalarından biri olan alçı duvar çıtalarıyla da, genel yaşam alanını bugünden çok daha gerilere götüren bir stile dönüştürdüm.”

kucuk_ev (2)

Dönüşüm sürecinde ahşap, mermer gibi doğal malzemelerden yana gidilmiş. Eski rabıta parkelerin tadilatını yapılmış. Tasarım mobilyalarda ise özel üretime gidilerek, fabrikasyon, geri dönüşümü olmayan suni hiçbir malzeme kullanılmamış. Aykut’un stüdyosunda sunduğu yeni yaşam önerisi için düşündüğü ana tema, sürekli değişebilir olması. Dekorasyon anlayışının bir kez yapılıp biten bir şey olduğuna inanmayan mimar, mekânların insanlarla birlikte yaşayan ve değişen alanlar olduğunu mottosuyla hareket etmiş. “Biz değişiriz, onlar da değişir. Burası da her gün, her gece, her ay, her yıl farklı bir görünüme sahip oluyor. Çukurcuma’dan temin edilen eski obje ve mobilyalarla eskidikçe güzelleşiyor.

kucuk_ev (4)

Tasarladığım mobilyaları bile onu kullanacak kişiyi düşünerek, hayal ederek tasarlıyorum. Belli bir kullanıcısı olmayan bu stüdyo içinse, bahsettiğim Paris anıları ve hayal gücüm bana büyük heyecan verdi.”

Aykut’un tasarımlarının ortak özelliği değişebilir olması. 30 metrekarelik yaşam alanı için düşündüklerinin, küçük alanlı farklı mekânlar için de çözüm olabileceğini söylüyor.
“Her mekanda farklı bir çözümler yaratılabilir. Tekne dekorasyonundan hastanelere kadar her mekan, olduğundan daha işlevsel ve kişilik sahibi haline getirebilir.
Burada kullandığım tasarımların özellikle
ev-ofisler için iyi bir çözüm olacağına inanıyorum.”

Hazırlayan: Meltem Kerrar
Fotoğraflar: Uğur Erden