Kombi alırken nelere dikkat edilmeli.

 Kombi alırken nelere dikkat edilmeli.

KOMBİ ALIRKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ

Yaşam mekanlarının ısınmasında ve sıcak su ihtiyacında kullanılan kombiler, artık her evde bulunuyor. Evlerin en önemli eşyaları olmakla birlikte en dikkat edilmesi gerek eşyalarıdır. Çünkü kombiler uygunsuz kullanımlarda ve bakımları yapılmadığında ciddi problemler yaratabilirler. Sonucu ölüm olan birçok vakada kombi çok önemli bir etken. Onun için kombi alırken güvenliğine, tasarrufuna ve markasına çok dikkat edilmesi gerekir.

Kombiler bacalı, hermetik ve yoğuşmalı olmak üzere üç çeşittir. Peki evinize veya ofisinize uygun kombiyi seçerken nelere dikkat edilmesi gerekir.

kombi haber

Doğru Kombi Seçimi Nasıl Yapılır

Kombi seçiminde üç önemli kriter bulunuyor. Evin metrekaresi, bulunduğu yön ve bulunduğu kat. Ama evi kombinin değil radyatörlerin ısıttığı gerçeği göz önünde bulundurulmalı. Onun için düzgün radyatörler seçilmeli ki, kombiden alınan ısıl değerle radyatör ısıtılabilsin. 80-90 metrekare alana 17 bin kilokalorilik kombiler, 90-150 metrekarelik alana 20 bin kilokalorilik kombiler, 150 metrekare ve üzeri yerler için ise 24 bin-36 bin kilokalori arası kombiler uygun görülüyor. Yalıtımın iyi olup olmadığı da kombi seçiminde önemli. Öncelikle alacağınız kombinin yeterli teknik servis hizmeti ve yedek parçaların bulunabilir olmasına dikkat edin. Kombinin sessiz çalışması da önemli bir nokta. Kombi kullanan tanıdıklarınızın şikayet ve övgülerine dikkat edin. Firmaların cihazları için verdikleri garanti ve sigortalarını inceleyin. TSE, CE ve ISO 9002 sertifikasının olmasını önemseyin. Kombinin dışına değil, dış kapağı açtırıp içine bakın. Yakıtta en cimri olanı seçin. Cihazın tipine ve ısıl kapasitesine mutlaka dairenizi inceleterek karar verin. Tam bir mühendislik çalışması yaptırmadan (ısı hesabı, baca analizi gibi) cihazınızı almayın. Mutlaka yetkili servise monte ettirin.

Bacalı kombi: Bacalı kombiler; yanma esnasında gerekli oksijeni ortamdan alırlar ve yanma sonunda oluşan atık gazları, uygun bir baca vasıtasıyla dışarıya atarlar. Burada bacaların standartlara uygun olarak yapılması ve sızdırmaz olması çok önemlidir.
Hermetik kombi: Hermetik kombilerde yanma için gerekli olan hava bir fan kiti ile dış atmosferden alınıp yanma sonucunda oluşan atık gaz aynı sistemle atmosfere atılmaktadır. Yanma sırasında ortam havası kullanılmadığından ortamı havalandırmaya gerek yoktur.
Yoğuşmalı kombi: Turbo eşanjör sistemi ile atıkgaz sıcaklığı düşürülerek yanma sonucu oluşan su buharının enerjisi sisteme geri kazandırılır. Normal kombilerden alınan verim yüzde 80-90 arası iken, yoğuşmalı kombilerde yüzde 105 ile 109 arasıdır.
Kombi Kullanımı İle İlgili Aklınızda Bulunması Gerekenler:
* Kullandığınız kadar yakar, yaktığınız kadar ödersiniz.
* Sıcak su için ayrı bir ekipmana ihtiyaç yoktur.
* Sessiz çalışır, az yer kaplar ve kolay taşınırlar.
* Kombide alev sönmesine, gaz kaçaklarına, aşırı sıcaklık ve soğukluğa, baca tepmesine ve baca çekmemesine karşı TSE’nin              koymuş olduğu her türlü önlem ve tertibat alınmıştır.
* Kombiler otomatik kumanda panelinden gündüz ve gece sıcaklıkları ayarlanarak 24 saat sürekli açık tutulabilir.
* Kombiyi kısa sürelerde açıp kapatmak ve bu işlemi defalarca tekrarlamak; hem daha fazla yakıt tüketimine, hem de cihazın ömrünün azalmasına neden olabilir. Bunun yerine kombiyi; kısık ayarda sürekli çalıştırmak, daha az yakıt tüketimi sağlayacaktır